ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА БІЗНЕСУ КРІЗЬ ПРИЗМУ СТІЙКОСТІ В КОНТЕКСТІ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ: ДОСВІД УКРАЇНИ - Гнилицька, Лариса; Бірюк, Олена; Кошець, Оксана; Булкот, Ганна; Свистун, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено трансформацію підходів до забезпечення економічної безпеки підприємств в умовах тривалих системних, воєнних і посткризових викликів. Обґрунтовано, що традиційні ризик-орієнтовані та адаптивні моделі економічної безпеки є концептуально обмеженими для пояснення нелінійних, асиметричних і структурно зумовлених процесів функціонування бізнесу в середовищі хронічної невизначеності. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування резильєнтного підходу як домінантної концептуальної основи економічної безпеки підприємства та розроблення структурно-логічної моделі, що інтегрує ризик-менеджмент, адаптивність і стійкість у межах єдиної системи управління життєздатністю бізнесу. Методологічну основу дослідження становлять системний і структурно-функціональний підходи, методи трендового та структурного аналізу, а також концептуальне моделювання. Емпіричну базу сформовано на основі офіційних статистичних даних за 2021–2024 роки, що охоплюють довоєнний період, фазу системного шоку та етапи адаптивної перебудови бізнесу в умовах повномасштабної війни. Україну розглянуто як екстремальний випадок тривалого системного збурення, що дозволяє ідентифікувати універсальні механізми резильєнтності, релевантні для економік, які стикаються з геополітичними, інституційними або структурними кризами. За результатами дослідження ідентифіковано феномени структурної перебудови бізнесу без повернення до довоєнної конфігурації, декуплінгу між динамікою підприємницької активності й зайнятістю, а також фінансової резильєнтності, що проявляється в зростанні агрегованих фінансових результатів на тлі скорочення підприємницької активності та кадрового потенціалу. На цій основі запропоновано концептуальну модель економічної безпеки підприємства, у якій резильєнтність постає як інтегративне ядро, що визначає стійкість, адаптивність і трансформаційний потенціал бізнесу в умовах тривалих шоків. Наукова новизна дослідження полягає в переосмисленні резильєнтності не як допоміжної характеристики, а як домінантного принципу організації системи економічної безпеки підприємства, що розширює теоретичні уявлення про безпеку бізнесу в умовах хронічної невизначеності й створює практичні передумови для формування резильєнтно орієнтованих стратегій безперервності діяльності.