АРХІТЕКТУРА ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ВІДБУДОВИ: ІНСТИТУЦІЙНІ УМОВИ МАСШТАБУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Гудіма, Тетяна; Камишанський, Владислав; Довгань, Віктор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У дослідженні вивчено штучний інтелект (ШІ) як інфраструктурний драйвер економічної стійкості й продуктивності України в умовах повномасштабної війни та післявоєнної відбудови. Проаналізовано інституційні й економічні умови, що забезпечують дифузію ШІ в реальному секторі, його комерціалізацію у формі продуктових рішень та інтеграцію в експортно орієнтовані ланцюги створення доданої вартості. Дослідження ґрунтується на положенні про те, що ШІ слід розглядати не як окремий цифровий сектор, а як базову (фундаментальну) технологію, що формує тривалу конкурентоспроможність, продуктивність і здатність економіки утримувати створену додану вартість. На основі актуальних даних щодо експорту комп’ютерних послуг України в статті показано, що технологічно інтенсивні види діяльності зберегли відносну стійкість під час воєнного шоку та продовжують виступати вагомим джерелом валютних надходжень. Це підкреслює макроекономічну значущість цифрового сектора через його внесок у стабільність зовнішнього балансу та збереження інвестиційної спроможності в умовах структурних порушень. Водночас тривалий економічний ефект від розвитку ШІ не виникає автоматично на основі експорту ІТ-послуг. Ключовим викликом є ризик збереження моделі контрактного сервісного аутсорсингу з обмеженим контролем над інтелектуальною власністю та комерціалізацією продуктів. У цьому контексті вирішального значення набуває спроможність до захоплення (утримання) вартості: збереження доходів від продуктів на основі ШІ, об’єктів інтелектуальної власності й масштабованих технологічних рішень як джерела сталого формування доходів і внутрішніх інвестиційних ресурсів. У статті запропоновано семиелементну інституційну модель розвитку ШІ («дані – обчислювальна інфраструктура – моделі – продукти – стандарти – відповідальність – експорт»), що відображає повний ланцюг створення вартості. Отримані результати свідчать, що узгоджене регулювання доступу до даних, обчислювальних потужностей, стандартів довіри та правил відповідальності є необхідною умовою комерційного впровадження рішень на основі ШІ, зміцнення економічної стійкості й переходу до стабільних експортних надходжень і продуктово орієнтованих потоків доходів протягом періоду відбудови.