ТРАНСФОРМАЦІЯ ОБІГУ ГРОШЕЙ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОГО БАНКІНГУ - Лютий, Ігор; Морозов, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Цифровізація глобальної економіки стала визначальною тенденцією ХХІ століття, що докорінно трансформує грошові системи та фінансову взаємодію. В Україні цей процес стимулював перехід від традиційних моделей із переважанням готівки до прозорої, інтегрованої й технологічно досконалої фінансової структури. Актуальність цього дослідження зумовлена нагальною потребою розуміння того, як інструменти інформаційно-цифрового банкінгу впливають на стабільність та ефективність національного грошового обігу в умовах стрімких технологічних змін і глобальної економічної інтеграції. Метою цього дослідження є вивчення трансформації грошового обігу в Україні в контексті цифровізації банківського сектора та економіки в цілому. Зокрема робота спрямована на аналіз переходу від готівкових розрахунків до сучасних безготівкових форм оплати та оцінку впливу інформаційно-цифрового банкінгу на механізми грошового обігу. Результати дослідження свідчать, що інтенсивне впровадження електронних платіжних систем, інтернет-банкінгу й мобільних додатків суттєво підвищило прозорість та ефективність фінансових потоків. Установлено, що ці цифрові інструменти виступають основним каталізатором зменшення використання готівки та підвищення рівня фінансової інклюзії населення. Крім того, у дослідженні підкреслено важливу роль інституційних змін у банківському секторі, які (зміни) є необхідною передумовою для ефективного функціонування цифрових платіжних інструментів. Висновки вказують на те, що цифровізація економіки є ключовим чинником модернізації фінансово-кредитної системи України. Ця трансформація створює міцний фундамент для сучасної інформаційно-цифрової економіки, дозволяючи країні адаптуватися до міжнародних тенденцій і технологічних зрушень. Зрештою, перехід до інформаційно-цифрового банкінгу забезпечує стійкість і конкурентоспроможність національної грошової системи в умовах глобалізації.