УПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ INTOSAI У ДІЯЛЬНІСТЬ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ ЩОДО ПРОТИДІЇ ПОРУШЕННЯМ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ - Назар, Юрій; Хатнюк, Юрій; Назар, Тетяна; Когут, Ярослав; Йосифович, Данило (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Метою дослідження є загальний аналіз стану використання принципів INTOSAI Рахунковою палатою в діяльності з протидії порушенням бюджетного законодавства України та надання рекомендацій щодо можливості їх ширшого впровадження в цю діяльність. У результаті дослідження було здійснено аналіз правових норм, які визначають статус Рахункової палати як суб’єкта протидії порушенням бюджетного законодавства України; проведено порівняння економічного ефекту й результативності діяльності Рахункової палати й Державної аудиторської служби з урахуванням критерію застосування правових санкцій; наведено моделі та результати роботи європейських ВОА, які використовують принципи INTOSAI-P50; виокремлено принципи та стандарти INTOSAI, які використовує Рахункова палата в діяльності з протидії порушенням бюджетного законодавства України, та оцінено можливості використання принципів INTOSAI-50. У висновках наголошено, що Рахункова палата є вищим органом аудиту в Україні, який реалізовує повноваження саме через провадження фінансово-контрольних, а не юрисдикційних заходів. Представники цієї інституції виявляють порушення бюджетного законодавства та інформують інші суб’єкти публічної влади, а самостійно заходи реагування до правопорушників (у тому числі заходи державного примусу) не застосовують. Аналітичні дані підтверджують, що зростання протягом останніх років обсягу аналітичної та рекомендаційної складової аудиторської діяльності Рахункової палати не супроводжується пропорційним посиленням механізмів примусового реагування та збільшенням коефіцієнта усунення порушень порівняно з іншими органами фінансового контролю, які мають юрисдикційні повноваження. Дієвість протидії порушенням бюджетного законодавства визначається не лише виявленням порушень, а й наявністю ефективних механізмів застосування правових санкцій. Професійні документи INTOSAI (IFPP) (передусім принципи INTOSAI, зокрема INTOSAI-P 50) містять приписи, які дозволяють вищим органам аудиту застосовувати правові санкції до правопорушників і здійснювати іншу юрисдикційну діяльність. Однак їх застосування в Україні можливе в частині, що не суперечить Конституції та законам України. Така ситуація зумовлює необхідність одним із пріоритетів подальшої роботи щодо імплементації принципів INTOSAI в українське законодавство визнати внесення змін до Конституції України (після припинення правового режиму воєнного стану), законів і підзаконних актів, які закріплять відповідний статус і механізми юрисдикційної діяльності Рахункової палати.