ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Глушко, Олег; Бай, Сергій; Дроздова, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті розглянуто проблему недостатньої комплексності підходів до оцінювання результативності управління процесом диверсифікації підприємства в умовах ринкової турбулентності, економічної нестабільності й зростання невизначеності. Метою дослідження є оцінка впливу стратегій диверсифікації на стійкість підприємств, їхні фінансово-економічні результати й стратегічну адаптивність у різних секторах економіки. Наукова новизна дослідження полягає в поєднанні матриці Ансоффа, SWOT- і PESTLE-аналізу, секторального порівняння та сценарного моделювання в єдину аналітичну основу для оцінки результативності управління диверсифікацією. Емпіричну частину дослідження побудовано на систематизації восьми корпоративних кейсів із технологічного, промислового, виробничого, фінансового та сервісного секторів. Результати показали, що пов’язана диверсифікація становила 50,0% проаналізованих випадків, конгломератна або непов’язана диверсифікація – 37,5%, а неуспішна диверсифікація – 12,5%. Позитивну фінансово-економічну динаміку виявлено у 87,5% компаній, що проявлялося в зростанні доходів, розширенні ринкового охоплення, диверсифікації джерел прибутку, посиленні конкурентних позицій і підвищенні стійкості. Також виокремлено три сценарії управління диверсифікацією: оптимістичний, базовий і песимістичний. Оптимістичний сценарій відображав поєднання сильної стратегічної готовності, достатніх фінансових та організаційних ресурсів, сприятливих або керованих зовнішніх умов і позитивних результатів ефективності. Базовий сценарій відображав часткове досягнення цілей диверсифікації за помірних обмежень ресурсів і навколишнього середовища. Песимістичний сценарій відображав слабку стратегічну підготовку, обмежені ресурси, несприятливі ринкові умови та негативні або нестабільні результати продуктивності. Практична значущість результатів полягає в можливості застосування запропонованої аналітичної основи для стратегічного планування, оцінювання ризиків і ухвалення управлінських рішень щодо диверсифікації на промислових і сервісних підприємствах України.