ESG-ДЕТЕРМІНАНТИ У ФІНАНСОВОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ Й КОНТРОЛІНГУ БАНКУ - Савлук, Сергій; Шульга, Наталія; Колодізєв, Олег; Крупка, Михайло; Белянко, Лідія; Бричка, Богдан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Банки здійснюють відбір екологічно й соціально безпечних проєктів для інвестування та кредитування. Система звітності ESG, розроблена в ЄС для впровадження стандартів ESG, може бути застосована в Україні та інших країнах із акцентом на розкриття кредитного та інвестиційного аспектів. Водночас досягнення повної стандартизації інформації щодо врахування компонентів ESG у системі внутрішнього банківського управління та контролінгу залишається актуальним питанням. Тому це дослідження спрямоване на: створення ландшафту ESG-факторів із виділенням нового поняття OperESG, пов’язаного з операційною діяльністю; аналіз чотирьох європейських банків, що практикують комплексне розкриття інформації ESG, розробку шаблонів агрегації показників ESG, які можуть бути корисними відповідно для дослідників, практиків і наглядових органів. Результати представлені в контексті особливостей застосування інструментів фінансового управління та контролінгу ESG. Запропоновано матрицю впливу факторів ESG на операційну ефективність банків за чотирма сегментами OperESG: прямий екологічний, непрямий екологічний, соціальний та управлінський. На основі експертної оцінки було визначено 27 компонентів OperESG. Кореляційний аналіз між рейтингами ESG та вибраними економічними показниками – активами, прибутком до оподаткування, рентабельністю активів і власного капіталу, а також фінансовим левериджем – було проведено на вибірці з 33 банків світу; його результати можуть бути корисні для інвесторів. Запропоновано методологічний підхід до систематизації витрат, формування екобюджетів і розробки шаблону для оцінки ключових показників ефективності ESG, а також створення єдиної метрики для аналізу план / факт із метою моніторингу досягнення цілей сталого розвитку всіма економічними агентами.