ВПЛИВ УЯВНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВИГІД НА НАМІР МОЛОДИХ СПОЖИВАЧІВ ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗЕЛЕНИЙ ТРАНСПОРТ: ЕМПІРИЧНІ ДОСВІДИ У В’ЄТНАМІ - Нгуєн, Тхі Тху Хуєн; Фам, Ха Чау Кве; Нгуєн, Тхі Кхань Нгок (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Прискорення сталої міської мобільності вимагає чіткішого розуміння того, як молоді споживачі сприймають екологічну цінність зеленого транспорту. У цьому дослідженні розглянуто вплив сприйнятих екологічних переваг на намір молодих споживачів користуватися зеленим транспортом у Ханої, В’єтнам, при цьому особисті норми та ставлення тестовані як посередницькі механізми. Спираючись на теорію планової поведінки та нормоорієнтовані погляди на проекологічну поведінку, дослідження розробляє рамку екологічної користі – норми – ставлення, у якій переконання щодо екологічної сталості, зменшення забруднення, захисту природних ресурсів, пом’якшення викидів вуглецю й покращення умов життя та здоров’я людини формують формування намірів. Первинні дані були зібрані поміж 206 молодих споживачів віком від 15 до 30 років, які мали попередній досвід у зеленому транспорті. Дані були проаналізовані за допомогою структурного моделювання рівнянь часткових найменших квадратів із використанням тестування прямого ефекту та медіації. Результати свідчать, що сприйняті екологічні переваги є найсильнішим прямим передвісником наміру використовувати зелений транспорт. Вони також позитивно впливають на особисті норми та ставлення, свідчачи про те, що сприйнята екологічна та громадська цінність зміцнює й моральний обов’язок, і сприятливу оцінку. Аналіз медіації додатково підтверджує, що особисті норми, ставлення та їхній послідовний шлях частково опосередковують зв’язок між сприйнятими екологічними перевагами та наміром. Ці результати показують, що намір молодих споживачів користуватися зеленим транспортом слід трактувати як екологічно обґрунтоване поведінкове рішення, сформоване на основі сприйнятої екологічної цінності, внутрішньої відповідальності та оціночного судження. Дослідження сприяє дослідженню сталої мобільності та поведінки споживачів, пояснюючи, як переконання щодо екологічної користі діють через прямі, нормативні й ставлені шляхи. Для політиків і постачальників мобільності результати підкреслюють важливість надійної комунікації щодо екологічних вигід, молодіжних кампаній зі сталого розвитку, стандартних повідомлень і покращення якості послуг.