НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ІНВЕСТИЦІЇ В ЖИТЛО: ЕМПІРИЧНИЙ АНАЛІЗ VAR ДЛЯ ЄВРОЗОНИ (EA-19) - Тунчай, Сенап Менгю; Акар, Нурі Чагрі (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Житловий сектор уважають одним із ключових факторів макроекономічних коливань. Отже, аналіз масштабів інвестицій у житло в економіках і визначення основних рушійних сил, що впливають на ці інвестиції, має велике значення. Оскільки однією зі змінних, що визначають інвестиції, є невизначеність, а інвестиції в житло залежать від невизначеності, важливо визначити, якою мірою невизначеність упливає на інвестиції в житло. Хоча багато досліджень вивчали вплив невизначеності на ціни та прибутковість житла, вплив на інвестиції в житло нечасто обговорювали. Динамічний вплив невизначеності економічної політики (ЕПП) на інвестиції в житло залишається майже незмінним у Єврозоні-19 (ЄР-19). Згідно з Теорією реальних опціонів, невизначеність призводить до затримок інвестицій. Якщо цей зв’язок зберігається для ринку житла, інвестиції в нове будівництво повинні коливатися у відповідь на невизначеність, а це означає, що житло, яке може служити проксі-індикатором інвестицій у житло, може зазнавати впливу невизначеності. Тому це дослідження вивчає зв’язок між загальноєвропейським індексом ЕПП та індексом житла в ЄР-19, використовуючи щомісячні дані (1994M2–2023M8). У літературі це дослідження є першою статтею, яка вивчає динамічний зв’язок між EPU та інвестиціями в житло для EA-19 шляхом проведення векторного авторегресійного (VAR) аналізу. Ґрунтуючись на VAR-аналізі, бачимо, що індекс EPU практично не має статистично значущого впливу на індекс житлової нерухомості в EA-19, хоча виявлено односпрямований причиново-наслідковий зв’язок Ґрейнджера від EPU до інвестицій у житло. Ґрунтуючись на цьому результаті, також можна стверджувати, що політична невизначеність в EA-19 може не бути однією з причин економічних коливань, спричинених інвестиціями в житло. Ця робота сприяє подальшим дослідженням у цій царині, оскільки воно є першою науковою працею, що аналізує вплив EPU на інвестиції в житло в EA-19.