ОЦІНКА ФІНАНСОВИХ ПЕРЕДУМОВ ДЛЯ ІННОВАЦІЙНО ОРІЄНТОВАНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Ніконенко, Уляна; Магас, Наталія; Ленартович, Олексій; Струк, Наталія; Михаліцька, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Метою дослідження є розробка діагностичного підходу на основі відкритої звітності для оцінювання того, як структура власних фінансових ресурсів пов’язана з інноваційно орієнтованим розвитком великого агропромислово-харчового підприємства. Дослідження побудоване на прикладі MHP як ілюстративного емпіричного кейсу й ґрунтується виключно на публічно доступних річних та інтегрованих звітах за 2015–2024 роки. Тому запропонований підхід не слід трактувати як внутрішній механізм оперативного управлінського втручання або як реконструкцію конфіденційних інвестиційних планів компанії. Його аналітична роль полягає у виявленні спостережуваних зв’язків між нерозподіленим прибутком, амортизаційним потенціалом, операційним грошовим потоком, інтенсивністю реінвестування, капітальними інвестиціями, нематеріальними активами та інноваційно орієнтованими результатами. Методологічне підґрунтя дослідження поєднує індексний підхід, економетричне моделювання та сценарне оцінювання. Сценарні розрахунки використано лише як аналіз чутливості, який демонструє, як різні припущення щодо реінвестування можуть змінювати розрахункове значення індексу інноваційного розвитку за умов публічно спостережуваних фінансових обмежень. Результати показують, що абсолютний обсяг внутрішніх фінансових ресурсів має значення, однак сильніший аналітичний ефект пов’язаний зі структурою їх розподілу. Зокрема, коефіцієнт реінвестування має позитивний зв’язок з індексом інноваційного розвитку, що засвідчує важливість інноваційно орієнтованого використання внутрішнього фінансового потенціалу. Науковий внесок дослідження полягає у формуванні прозорого зовнішнього діагностичного підходу, який можна відтворити з використанням відкритих звітних даних. Практична значущість дослідження полягає в можливості його застосування для попередньої аналітичної оцінки, бенчмаркінгу, моніторингу фінансових передумов інноваційно орієнтованого розвитку та визначення напрямів, що потребують подальшої перевірки за допомогою внутрішньої управлінської звітності.