БЕЗПЕКОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ У ФІНАНСОВІЙ ГАЛУЗІ: ДІАГНОСТИЧНО-АДАПТИВНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Франчук, Василь; Мельник, Степан; Гобела, Володимир; Тимофіїв, Олександр; Равлінко, Зоряна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
В умовах тривалої глобальної нестабільності, спричиненої пандемією COVID-19, економічною рецесією та наслідками російської воєнної агресії, забезпечення фінансової безпеки держави набуває особливого значення як ключовий чинник забезпечення національної безпеки. Метою дослідження є розробка науково-методичного підходу до регулювання безпекового середовища у фінансовій галузі на засадах діагностично-адаптивного моделювання та правового забезпечення. У дослідженні застосовано оновлену методику розрахунку індексу фінансової безпеки (ІФББ) України за період 2020–2025 рр. із акцентом на ключових підсистемах — бюджетній і борговій безпеці. Здійснено прогноз динаміки ІФБ на 2026–2028 рр., який виявив часткову стабілізацію поруч зі збереженням структурних слабких місць. Кореляційний аналіз дозволив визначити домінуючі фактори, що впливають на фінансову стабільність, а модель IDEF0 відобразила механізм управління фінансовим сектором через вхідні параметри (аналітичні, діагностичні та прогнозні дані), механізми (економічні й регуляторні інструменти), контроль (нормативно-стратегічні документи й показники ефективності) та вихід (управлінські рішення, спрямовані на забезпечення фінансової безпеки та формування безпекового середовища). Отримані результати підтвердили, що зовнішні кризові шоки — насамперед війна та економічна криза — суттєво трансформували пріоритети управління фінансовим сектором. Розроблена модель забезпечує перехід від реактивного антикризового реагування до проактивного та прогностичного управління, посилюючи аналітичний потенціал державних інституцій у забезпеченні фінансової та національної безпеки. Запропонований підхід формує методологічну й практичну основу для побудови безпекового середовища держави.