ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СИНЕРГЕТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - Корчевська, Лілія; Kokoreva, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2016)
Статтю присвячено вирішенню теоретичної проблеми формування та розвитку основ синергетичного управління економічної безпеки підприємства. Розглянуто економічну безпеку підприємства як складну динамічну систему, в якій спостерігається синергізм. Уточнено термінологічний апарат стосовно категорій «синергія», «синергетика», «самоорганізація/самодезорганізація» та «синергетичний ефект». Доведено, що синергетика намагається об’єктивно описати процеси самоорганізації і самодезорганізації без концентрації уваги на збереженні системи. А збереження системи є важливим завданням безпекознавства, яка намагається застосувати синергетичну методологію. Визначено, що досягнення метамети економічної безпеки підприємства − підтримання динамічної рівноваги, потребує синергетичного управління, тобто ампліфікації процесів самоорганізації і послаблення процесів самодезорганізації.