ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - Sapych, V. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2016)
В статті розглянуто основні інструменти фінансово-кредитного механізму підтримки аграрного сектору економіки. Бюджетні дотації і спеціальний режим оподаткування підвищують дохідність сільськогосподарських товаровиробників, але суттєво не впливають на ефективність виробництва і здійснення прогресивних структурних змін у землекористуванні. Останні зміни в оподаткуванні аграріїв мають виключно фіскальний характер. За таких умов необхідно більш ефективно задіяти механізм часткової компенсації відсотків за користування кредитами. Розроблено алгоритм здешевлення кредиту, який дозволяє розраховувати державну компенсацію і пільгову ставку з врахуванням виду кредиту, його цільового використання і дохідності об’єкту кредитування.