Застосування методу z-перетворень для дослідження поведінки лінійної моделі міжнародної торгівлі - Кузніченко, В. М.; Лапшин, В. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2014)
У статті розглянуто ймовірнісний підхід до вивчення лінійної моделі міжнародної торгівлі. Транспонована структурна матриця співпадає зі стохастичною матрицею ланцюгів Маркова, що надає можливість дослідити кожний крок торговельного обміну. Використання z-перетворень дозволяє обійти труднощі, які виникають унаслідок кратності власних значень стохастичних матриць і дає аналітичний вигляд розподілу загального бюджету між учасниками торгівельного процесу.