УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ІДЕНТИФІКАЦІЇ КЛІЄНТІВ ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО БАНКІВСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - Sapon, R. V.; Shamov, S. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2015)
В статті розглянуто актуальні проблеми, пов’язані з вивченням клієнтів банку, зокрема з процесом їх ідентифікації, під час дистанційного банківського обслуговування Проаналізовано можливості використання банками України досвіду іноземних банків. Запропоновано розширення системи заходів щодо отримання клієнтської інформації та удосконалену модель дистанційного банківського обслуговування.