ПРОЕКТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ НА ОСНОВІ ВИБОРУ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ВЕКТОРУ СТРАТЕГІЧНИХ ПРІОРИТЕТІВ - Sergienko О. А.; Chuyko, I. M.; Soldatova, Y. Y. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2015)
В роботі реалізовано модель вибору стратегії на основі комплексної оцінки рівня фінансової безпеки в умовах дії внутрішніх та зовнішніх факторів комерційного банку, яка ґрунтується на побудові вектора стратегічних пріоритетів шляхом знаходження центра ваги багатокутника, побудованого в відповідній системі координат на основі розрахованих оцінок за кожною з досліджуваних складових. Вектор стратегічних пріоритетів визначає стратегію, яку доцільно вибрати комерційному банку при поточному рівні розвитку та відповідному ступеню впливу усіх виділених факторів, отже, дозволяє визначити напрямки інвестування коштів з метою підвищення рівня фінансової безпеки комерційного банку. Побудовано імітаційну модель, що дозволяє реалізувати основні сценарії розвитку для стратегії інноваційних змін, доведено, що впровадження цієї стратегії дасть змогу зменшити негативний вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на рівень фінансової безпеки банку та забезпечити ефективну і конкурентоспроможну діяльність банку.