ТЕРМІНОЛОГІЧНА СУТНІСТЬ ТА РІВНІ ДЕРЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ - Chechetova-Terashvily Т. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2015)
Дерегулювання є одним із пріоритетних напрямів реформування державного управління економікою країни, що пожвавлює її соціально-економічний розвиток. У статті досліджено підходи до визначення термінологічної сутності поняття «дерегулювання» з виокремленням об’єктів даного процесу. В якості об’єктів дерегулювання можуть виступати: економічні відносини, ринкові відносини, різні сфери суспільних відносин, підприємницька діяльність тощо. Аналіз категоріального апарату дерегулювання дозволив виявити взаємопов’язаність та співвідношення понять дерегулювання, лібералізація, децентралізація, приватизація та дебюрократизація. Визначено рівні дерегулювання: мікрорівень, що передбачає зменшення ступеня втручання держави у підприємницьку діяльність; мезорівень - пов’язаний з наданням більших свобод регіональним органам влади, а також зменшення втручання держави на галузевому рівні; макрорівень, що передбачає зменшення присутності держави у таких сферах, як податкова, соціальна, бюджетна та ін.