Дефіцитна модель фінансової взаємодії підприємств у регіонах - Кузніченко, В. М.; Лапшин, В. І.; Стеценко, Т. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2014)
Розглянуто ймовірнісний підхід до моделі розподілу фінансових ресурсів (закупівлі та продажі) між підприємствами у закритій системі на основі ланцюгів Маркова. Стохастична матриця ланцюгів Маркова надає можливість вивчити кожний крок процесу, який досліджується. Використання методу z - перетворень дає можливість отримати аналітичну форму обігу фінансових ресурсів у період, який розглядається, яка спрощує аналіз і розрахунки станів системи. Визначені умови взаємодії підприємств зі зовнішніми системами.