НАГЛЯД ТА КОНТРОЛЬ ЗА ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ЮРИДИЧНІ ПІДХОДИ ДО РОЗРОБКИ КОНЦЕПЦІЙ - Sychenko, V. V.; Pugach, Andriy; Molodchenko, Tayisiya; Tarasenko, Tetiana (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Визначено теоретико-правову основу для розгляду сучасної системи нагляду органів місцевого самоврядування в Україні. Доведено, що українське законодавство у цій сфері орієнтоване на контроль за конституційною концепцією підзвітності органів місцевого самоврядування. Водночас зазначається, що правові підстави для організації чинної системи державного нагляду в цілому відповідають принципам адміністративного нагляду, викладеним у Європейській хартії місцевого самоврядування. Проте зазначається, що адміністративний нагляд не виявляє цілого комплексу питань, які потребують нагляду і контролю у процесі діяльності органів місцевого самоврядування та їхніх посадових осіб. Було підтверджено необхідність подальшого дослідження проблеми у зв’язку з питанням відповідальності органів місцевого самоврядування та посадових осіб.