БАНКИ З ДЕРЖАВНОЮ УЧАСТЮ В УКРАЇНІ: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТА ФУНКЦІЇ - Ohorodnyk, V. V.; Demko, I. I.; Kozmuk, N. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Визначено значущість банків з державною участю в соціально- економічному зростанні України. Розглянуто причини появи державного капіталу в банківській системі, які існують у світовій практиці. Виявлено відсутність уніфікованого підходу до класифікації функцій банків iз державною участю. Обґрунтовано причини домінування державної частки власності в банківській системі України, які поділяють на зовнішні (екзогенні) щодо банків (історичні передумови та необхідність виконання специфічних функцій, не властивих приватним банкам) і внутрішні (ендогенні) причини (недопущення банкрутства системно важливих банків, вплив кризових явища на банки). Проаналізовано зміни в загальній чисельності банків і банків із державною участю, а також частки активів банків із державною участю в загальному обсязі активів банківської системи за 2005-2017 рр. Виявлено, що упродовж 2015-2017 рр. відбулося розширення частки державної власності в банках України. Наведено авторське тлумачення функцій банків із державною участю (сприяння розвитку інноваційної економіки, компенсація недоліків ринкового механізму, забезпечення економічної безпеки держави, активізація розвитку малого і середнього бізнесу); виокремлено позитивні (вплив на соціально-економічну ситуацію у країні, вплив на розвиток реального сектору економіки, реалізація державної економічної та інноваційної політики, значно вища стабільність і висока рентабельність банків із державною участю, бар’єр для ризикованого збільшення присутності іноземного капіталу) і негативні (можливе нецільове використання державних коштів, значний вплив на управління банком з державною участю політичної еліти країни, створення певних переваг для одних учасників банківського ринку щодо інших) наслідки домінуючої частки державної власності в банківській системі. Наголошено на доцільності реформування системи управління банків із державною участю в Україні.