ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА - Kryukova, I. O.; Kalyna, T. Ye.; Рanteleiev, V. P.; Minakova, S. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Ціллю дослідження є дослідження на базі наукових доробків і чинної системи вітчизняної стратегії розвитку аграрного сектору економіки рівень розвитку конкурентоспроможності вітчизняної аграрної та продовольчої продукції і визначення можливих напрямів експортного розвитку. Розкрито поняття «експортний потенціал аграрного сектору» і його взаємозв’язок з «конкурентоспроможністю сільськогосподарських підприємств». Досліджено динаміку і географію експорту агропродовольчої продукції в Україні. Основою дослідження слугували дані Державного комітету статистики України за 2005—2016 роки, дані Інтернет-ресурсів і власні спостереження авторів. Для цілей роботи відібрано групи найбільш значущих видів продукції [озима пшениця, озимий ячмінь, кукурудза; рослинна олія (соняшникова, ріпакова, соєва), полуниця, насіння соняшнику та боби сої тощо] і тих, які на сучасному етапі виступають бюджетоформувальними та таких, що можуть суттєво наростити експортний потенціал у перспективі (м’ясо, птиця, молочні продукти тощо). Зміна орієнтирів експорту агропродовольчої продукції пов’язана з декількома основними чинниками: по-перше, важкі політичні стосунки з Російською Федерацією призвели до суттєвого скорочення обсягів продукції в цю країну; по-друге, збільшення експорту до країн ЄС у зв’язку з укладенням Угоди про асоціацію з ЄС; по-третє, подальше зростання експорту в країни Азії та Африки. Саме «конкурентоспроможність» визначає можливості постачання продуктів на зовнішні ринки і включає потенційний набір типів агропродовольчих товарів, які вітчизняні сільськогосподарські підприємства можуть експортувати, що визначає потенціал аграрного сектору. Українські виробники мають перевагу перед конкурентами щодо якості та цін виробів, що підтверджується тим фактом, що вітчизняна продукція експортується в більш ніж 90 країн світу. Використання запропонованої моделі потенційного зростання експортного потенціалу української агропродовольчої продукції дасть можливість повністю забезпечити аграріїв інформацією щодо можливих ринків збуту продукції, забезпечити належну підтримку при просуванні продукції на зарубіжні ринки.