КОНСТРУКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ ПРИНЦИПІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Ostapiuk, N. A.; Goncharenko, O. O.; Lukianets, O. B. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розкрито філософське розуміння поняття «принцип», а також наукові підходи до трактування і розмежування принципів бухгалтерського обліку. Визначено конструктивну будову системи принципів, що дало можливість ідентифікувати внутрішні детермінаційні зв’язки, визначальну роль принципів-припущень, які виступають «фундаментом» конструкції, і похідний характер принципів-вимог, що виконують роль «опор» та передбачають обмежувальні механізми реалізації принципів-припущень задля виконання завдань і досягнення мети бухгалтерського обліку. Виходячи з визначеного підходу до розуміння і розмежування принципів бухгалтерського обліку, «фундаментними», або принципами-припущеннями, визнано безперервність та автономність, які характеризуються довготривалою перманентністю щодо складу та інертністю щодо зміни запитів користувачів облікової інформації. Принципи-вимоги характеризуються волатильністю кількості та складу, і саме щодо них тривають дискусії. Оскільки ці принципи є обмежувальними рамками, що забезпечують формування корисної облікової інформації та звітності, то вчені намагаються «конструювати» оптимально ефективну систему принципів, які в подальшому легітимізуються на державному і світовому рівнях. Виходячи з конструктивної будови системи принципів, можна прогнозувати зміну корисності облікової інформації. Установлено, що такі зміни будуть проявлятись у зміщенні адресності корисності, тобто зростання ступеня задоволення інформаційних потреб одних користувачів відбуватиметься за рахунок зниження рівня задоволення інших. І в довгостроковій перспективі можна прогнозувати й інші зміни принципів-вимог, у тому числі й повернення до скасованих, залежно від пріоритетності інтересів користувачів. Щодо принципів-припущень, то на сьогодні не існує передумов їхньої зміни або сумнівів щодо актуальності існування. Зміна цих фундаментних принципів можлива лише в умовах зміни парадигми бухгалтерського обліку і спричинить безумовну необхідність побудови нових принципів-вимог.