ЗВ’ЯЗОК МІЖ ФІНАНСОВИХ РОЗВИТКОМ І ЕКОНОМІЧНИМ ЗРОСТАННЯМ: НА ПРИКЛАДІ КРАЇН З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ - Oskonbaeva, Zamira (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Фінансовий ринок є важливим елементом будь-якої ринкової економіки. Вивчення впливу фінансового розвитку на економічне зростання країни є дуже важливою і актуальною темою. Фінансовий сектор відіграє ключову роль як у розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються. Велика роль фінансових ринків у розподілі капіталу, фінансового посередництва, трансформації вільних коштів в інвестиції, розподіл і диверсифікації ризиків. Добре функціонуючий фінансовий ринок підвищує продуктивність і суттєво впливає на економічне зростання країни. Основна мета цього дослідження — вивчити причинно-наслідковий зв’язок між фінансовим розвитком та економічним зростанням. Емпіричний аналіз цього дослідження складається з панельних даних дев’яти країн із перехідною економікою (Україна, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова і Таджикистан) у період з 1998 до 2015 рр. Для вивчення причинно-наслідкового зв’язку між фінансовим розвитком та економічним зростанням був застосований триступеневий тест причинності Грейнджера. По-перше, перевіряли стаціонарні властивості даних за допомогою тесту Pesaran (2007). Потім був застосований метод коінтеграції Westerlund (2007). У заключній стадії за допомогою тесту причинності Грейнджера досліджували наявність зв’язку між фінансовим розвитком та економічним зростанням. Отримані результати свідчать про наявність двобічного причинно-наслідкового зв’язку між фінансовим розвитком та економічним зростанням у короткостроковому періоді. Директивним органам у країнах із перехідною економікою слід розглянути вплив фінансового розвитку на економічне зростання.