МЕТОДОЛОГІЯ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ КРЕДИТНИХ УСТАНОВ - Baranovskyi, O. I.; Khutorna, M. E. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Обґрунтовано методологію формування системи забезпечення фінансової стабільності кредитних установ, а саме: визначено сутність, мету i цільові завдання її функціонування, об’єктно-суб’єктний склад, розкрито внутрішню структуру, наукові принципи i функції, що визначають її природу та особливості взаємодії із зовнішнім середовищем. До основних складових досліджуваної системи віднесено підсистему інституційного середовища, методичну i забезпечувальну підсистеми. Фундаментальною компонентою визначено неформальне інституційне середовище, від якості імплементації якого залежить результативність заходів із забезпечення фінансової стабільності кредитних установ i здатність її довгострокового утримання. Формування системи забезпечення фінансової стабільності кредитних установ повинно базуватися на комплексному підході, тобто варто враховувати не лише особливості організаційно-управлінського впливу на ресурси кредитних установ з метою збалансованого їх функціонування, а й передбачати побудову відповідного неформального інституційного середовища, яке б слугувало світоглядною платформою для успішної реалізації заходів стосовно фінансової стабільності. Підсистема неформального інституційного середовища покликана створювати неформальні норми та правила корпоративної поведінки, які у подальшому суттєво впливають на характер рішень у сфері фінансової стабільності, задають рамки діяльності та спрямовують економічну поведінку установи. Результативність пропонованої системи залежить від якості корпоративної етики і глибини її імплементованості в діяльність кредитної установи. Так, шахрайські дії, що провокуються самою кредитною установою, не можуть бути відвернені цією системою. Вона дієздатна лише в аспекті управління реальними загрозами фінансовій стабільності, тобто такими, що спричинені об'єктивними внутрішніми чи зовнішніми факторами.