УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНОЮ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - Samorodov, B. V.; Golovko, O. G.; Litovchenko, A. O.; Mukha, K. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті розглядаються поняття фінансова стабільність банку та економічна сутність кредитної діяльності банку. Аналізуються показники фінансової стабільності та показники рентабельності, прибутковості, ліквідності банківської установи, а також економічні показники та норми банківської системи. Активізація кредитування сприяє подальшому зростанню економіки, розвитку та виникненню нових суб'єктів господарювання, створенню робочих місць, розвитку інфраструктури країни, що є основою фінансової стабільності. Паралельно кредитування є одним з напрямків діяльності банків, що забезпечує їх прибутковість. Стаття присвячена аналізу тенденцій та особливостей кредитної активності вітчизняних банків. Проаналізовано ефективність управління кредитною діяльністю АТ КБ «Приватбанк» та АТ «Ощадбанк» на сучасному етапі економічного розвитку. Авторами проаналізовано структуру кредитного портфеля АТ КБ «Приватбанк» та АТ «Ощадбанк», ефективність управління кредитним портфелем за співвідношенням основних параметрів управління - прибутковості та ризику. Визначено аналітичну оцінку стану кредитної активності АТ КБ «Приватбанк» та АТ «Ощадбанк» та її вплив на фінансову стабільність банківської системи, а також на рентабельність активів вказаних банківських установ та оптимальну стратегію кредитної діяльності банків. Проаналізовано сучасний стан та обґрунтовано практичні рекомендації щодо поліпшення кредитної діяльності банківських установ з метою забезпечення їх фінансової стабільності. Зроблено висновки про необхідність підвищення ефективності управління кредитуванням вітчизняних банків шляхом оптимального формування та управління кредитним портфелем при мінімальному рівні ризику.