ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ЯК СУБ’ЄКТ КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ БАНКІВ В УКРАЇНІ - Teremetskyi, V. I.; Igonin, R. V.; Pryima, S. V.; Antonova, O. R. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено особливості регуляторної діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у системі гарантування вкладів фізичних осіб. Визначено проблеми формування ресурсної бази Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. З метою збільшення коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і сприяння своєчасному виконанню зобов’язань щодо відшкодування вкладів у разі відкликання ліцензії та ліквідації банку запропоновано змінити підхід до обчислення регулярного диференційованого збору. Розглянуто окремі аспекти контролю за діяльністю банків з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також визначено інструменти його контрольної діяльності. Установлено недоліки застосування санкцій Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за порушення законодавства банками. Проведено розмежовування санкцій і заходів попереджувального характеру, що не завдають негативних наслідків для суб’єкта вчинення правопорушення. Запропоновано до адміністративно-господарських санкцій, що застосовує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб до банків, відносити штраф і розпорядження про усунення порушень законодавства про систему гарантування вкладів фізичних осіб, а письмове застереження відносити до попереджувальних заходів впливу. Наголошено, що санкції мають негативні наслідки для правопорушника, у той час, коли заходи впливу спрямовані на попередження банків. Сформульовано авторське визначення контролю за діяльністю банків з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Зроблено висновок, що інструментами контролю за діяльністю банків з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є: документальні та фактичні перевірки банків, запити про надання інформації, адміністративно-господарські санкції. Установлено, що контроль з боку Фонду за діяльністю банків є управлінською діяльністю, яка реалізується в межах регулятивної діяльності Фонду.