ОРГАНІЗАЦІЙНА МОДЕЛЬ ПОЛЬСЬКИХ КООПЕРАТИВНИХ БАНКІВ В ПОСТ-КРИЗОВОМУ РЕГУЛЯТОРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Jurkowska, A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Незважаючи на те, що польські кооперативні банки постраждали від глобальної кризи лише частково, але після кризи їх стан погіршувався. Це стало результатом численних змін, що відбуваються в рамках макроекономічного та регуляторного середовища. Цей документ визначає вплив вирішальних посткризових правил, прийнятих у пакеті ЄС - CRDIV / CRR, директиви щодо DGS та BRR - щодо напрямків розвитку організаційної моделі вітчизняного кооперативного банкінгу. CRDIV / CRR є регуляторним пакетом, який реалізує положення Базель III (Третя столична угода, Базель III). У рамках пакету були внесені зміни у двох основних сферах, що визначають безпеку банків: перша - достатність капіталу, друга - ризик ліквідності та ліквідності. Реалізація положень пакету CRD IV / CRR щодо політики розрахункової бази капіталу у польському правовому режимі розпочалася в середині 2015 року на тлі акту про макропруденційний нагляд за фінансовою системою та врегулювання кризових ситуацій у фінансовій системі від 5 серпня 2015 року. Директива 2014/49 / ЄС Європейського Парламенту та Ради щодо схем гарантування вкладів (ДГС) суттєво підвищує захист заощаджень вкладників, і одним із основних положень є гармонізація методів фінансування схем гарантування депозитів ex ante. Директива Європейського Парламенту та Ради 2014/59 / ЄС (BRRD) визначає принципи створення національних механізмів відновлення та регулювання. Директиви DGS та BRR були введені в правовий режим Польщі шляхом акту Банківського гарантійного фонду, схеми гарантування вкладів та постанови від 10 червня 2016 року. На підставі аналізу впливу окремих посткризових правил ЄС та національних посткризових заходів на кооперативний банківський сектор у Польщі було досягнуто двох остаточних висновків. Перш за все, в існуючому в даний час регуляторному середовищі, що створює додатковий тягар для всіх банків, пільги передбачалися в основному для членів Інституціональних схем захисту (ІПС), тоді як в новому правовому режимі застосовувалося обмеження пропорційності. По-друге, через привілеї, що випливають з існуючих правил, еволюція організаційної моделі кооперативного банківського сектора Польщі до IPS, здається, неминуча.