ТРАНСАКЦІЙНІ ВИТРАТИ ЯК ФІНАНСОВІ ПЕРЕДУМОВИ ПОЯВИ ЕКОНОМІЧНИХ КОНФЛІКТІВ - Smovzhenko, T. S.; Denys, O. B. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
В статті досліджено економічну сутність трансакційних витрат та їх вплив на появу економічних конфліктів. Економічний конфлікт запропоновано трактувати як «результат дій учасників певної угоди, які володіють несумісними інтересами щодо предмету угоди». Визначено, що з позиції трансакційної теорії економічний конфлікт є результатом порушення умов трансакції однією із сторін. Показано, що під час транcакцій при переході прав власності на ресурси від одних економічних агентів до інших та внаслідок необхідності захисту таких прав виникає особлива категорія витрат – трансакційні. Розглянуто підходи до класифікації трансакційних витрат та наведено їх структуру. Запропоновано виділення трьох груп трансакційних витрат: витрати, що виникають до заключення угоди; витрати, що виникають внаслідок реалізації угоди; витрати, що виникають внаслідок порушення умов угоди. Визначено, що трансакційні витрати до обміну визначають кількість укладених угод, а отже й потенційних конфліктів. Зниження цієї категорії витрат дозволяє збільшити кількість угод на ринку і, відповідно, впливати на розвиток економіки загалом чи окремих її сегментів, зокрема. Зростаючі трансакційні витрати, що виникають під час угоди є каталізаторами появи економічних конфліктів. Різке зростання цієї категорії витрат дозволяє прогнозувати появу конфліктів та визначати пріоритетні превентивні заходи. Витрати, що виникають внаслідок порушення умов угоди є фінансовими наслідками конфліктів, які оцінюються втратами пов’язаними із захистом прав власності. Зниження цієї категорії витрат дозволяє зберегти рівень довіри між учасниками угоди. Висвітлено вплив трансакційного середовища на трансакційні витрати та появу економічних конфліктів. До характеристик трансакційного середовища, які визначають неминучість трансакційних витрат віднесено: поведінкові аспекти, правова невизначеність у відносинах, специфічність активів, інформаційна асиметрія та взаємозалежність трансакційних витрат. Обгрунтовано, що зниження трансакційних витрат можливе за впливу зовнішніх інститутів, які структурують взаємодію між індивідами.