УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ: КОМБІНОВАНИЙ ПІДХІД - Matukova, Hanna; Nikolaichuk, O.; Kuzmenko, Oksana; Mushkovych, Olga; Usykova, Olena (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Управління вартістю підприємства є актуальним завданням на нинішній день з огляду на повільне відновлення динамічності розвитку вітчизняних підприємств. Відкриття нових ринків збуту, зокрема для промислових виробників країни, налагодження співпраці з європейськими споживачами вимагає додаткових фінансових вливань у модернізацію виробництва, упровадження ресурсоощадних технологій, проведення диверсифікації бізнесу, навчання персоналу. Показано, що оцінка властивостей підходу не відображає ринкових умов, у яких не враховується вплив зовнішнього середовища на вартість підприємства, і тому не може служити надійними даними про стан підприємства в баченні потенційного інвестора, сфера інтересів якого — прогнозований дохід від майбутніх потоків і термін окупності вкладених коштів. Тому оцінку вартості підприємства було проведено за допомогою двох методів комбінованого підходу, який включає властивості методу доходу (метод дисконтування грошових потоків) і майновий підхід (метод чистих активів). На прикладі діяльності діючого промислового підприємства запропоновано використання комбінованого підходу оцінки вартості, в основі якого лежить розрахунок на базі дохідного і майнового підходів, підсумкові результати яких зводяться до узгодженої вартості об’єкта оцінки після процедури погодження. Підхід матиме широке впровадження у практиці діяльності промислових підприємств при підготовці та ухваленні управлінських рішень за сферами застосування: залучення інвестованих коштів, продажу, злиття або ліквідації підприємства. Універсальність цього підходу дозволить контролювати та оцінювати цінність на всіх рівнях управління: операційною, тактичною і стратегічною. Проведення поточного моніторингу на основі постійного моніторингу вартості підприємства дозволить своєчасно виявити й усунути негативні фактори, що впливають на максимізацію результатів діяльності підприємства у вартісному вираженні, що робить розглянутий підхід у дослідженні одним із найпростіших та найефективніших інструментом управління.