СИСТЕМА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ: ПІДХІД ДО ОЦІНКИ НА ОСНОВІ ПОЛОЖЕНЬ SOX - Nazarova, K. O.; Zaremba, O. O.; Kopotiienko, T. Yu.; Mysiuk, V. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Євроінтеграційний вектор розвитку України значно підвищує вимоги до якості фінансової звітності підприємств, які є суб’єктами суспільного інтересу, та зобов’язує їх здійснювати побудову ефективної системи внутрішнього контролю, адже в умовах відкритої економіки відчутного значення для власників капіталу набуває наявність надійного інформаційного середовища, яке б створювало беззаперечні гарантії збереження інвестицій. Адаптуючи передову практику ведення бізнесу, вітчизняні суб'єкти господарювання прагнуть покращити рівень надійності їх системи внутрішнього контролю через механізм застосування інструментів, які перевірені багаторічною практикою розвинених країн світу. На особливу увагу, за цих умов, заслуговують положення закону Сарбейнса-Окслі, сприйняття якого раніше було більше сфокусовано безпосередньо на дотриманні вимог законодавства, а участь в управлінні ризиками була лише задумкою. На сьогодні ж, дотримання закону є важливою складовою системи управління ризиками компанії. За умов ведення бізнесу в умовах відкритої економіки, зазначена мета може досягатися лише за умови налагодження надійного середовища контролю компанії, що представлене її системою внутрішнього контролю. Вітчизняні методики оцінки систем внутрішнього контролю не враховують потребу підприємств проходити SOX-контроль та потребують вдосконалення. У статті розроблено концепцію побудови матриці оцінки системи внутрішнього контролю, яка включає такі блоки: «Опис тестів контролю», «Оцінка», «Проведення тестування» та «Узагальнення результатів тестування та подальші дії». Зазначені блоки матриці оцінки системи внутрішнього контролю охоплюють однорідні за сутністю групи бізнес-процесів залежно від чинників, які можуть впливати на середовище контролю підприємств. Кожен із зазначених блоків може бути розширено, в залежності від розміру підприємства. Запропонована розробка дозволяє організувати якісну та оперативну роботу системи внутрішнього контролю, що буде сприяти ефективності прийняття управлінських рішень та зменшенню ризику шахрайства.