КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ПОБУДОВИ ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ СИСТЕМИ ДІЛОВОГО ПАРТНЕРСТВА - Pylypiv, N. I.; Maksymiv, Yu. V.; Piatnychuk, I. D. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Стаття спрямована на дослідження концептуального підходу для побудови обліково-інформаційного забезпечення соціальної відповідальності підприємства через призму системи ділового партнерства в контексті забезпечення сталого розвитку. Обґрунтовано важливість визначення вимірювальних індикаторів, тобто показників, які б давали змогу оцінити стан і динаміку змін економічної, екологічної й соціальної складової сталого розвитку. Встановлено взаємозв’язок концепції сталого розвитку із обліковою системою підприємства, яка є основою для розрахунку запропонованих індикаторів. Доведено, що така система має базуватися на методичних прийомах традиційного бухгалтерського обліку та бути зорієнтована на формування інформації про соціальну відповідальність ділового партнерства через розкриття її у Звіті про соціальну відповідальність підприємства. Окреслено взаємозв’язок концепції сталого розвитку із обліковою системою підприємства. Наведено номенклатуру цілей соціальної відповідальності бізнесу у рамках системи ділового партнерства. Розроблено матрицю визначення рівня стану соціальної відповідальності бізнесу у розрізі її ієрархічних рівнів та номенклатуру індикаторів оцінки стану соціальної відповідальності в рамках системи ділового партнерства. Визначення рівнів стану соціальної відповідальності пропонується з використанням 15 бальної шкали у розрізі цілей концепції соціальної відповідальності бізнесу через призму системи ділового партнерства. З метою забезпечення принципу системності у процесі дослідження виокремлено проблематику та виявлено можливості подальшого формування інформаційних потоків у процесі здійснення управлінської діяльності менеджментом підприємства, які дозволили запропонувати концептуальний підхід до побудови обліково-інформаційного забезпечення соціальної відповідальності підприємства через призму системи ділового партнерства на основі розробленої моделі. Здійснено аналіз стану заборгованості із заробітної плати, як однієї із складових базового рівня соціальної відповідальності, у цілому по Україні на основі офіційних статистичних даних.