ІНСТИТУЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЇЇ КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ - Rozhelyuk, V. M.; Khorunzhak, N. M.; Luchko, M. R. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Одним з найбільш сучасних напрямів поліпшення організації обліку є використання інституційного підходу у формуванні її концепції в сучасному інформаційному середовищі. Побудова концепції організації обліку на принципах інституціалізму забезпечить підвищення якості й дієвості інформаційної системи обліку для різних груп зацікавлених користувачів. Інституційні підходи в економічної теорії на сьогодні як ніколи актуальні до використання в організації роботи бухгалтерської служби за рівнями підпорядкування від вищого до нижчого з врахуванням психологічного портрету кожного працівника та його впливу на ефективність облікової діяльності. В статті обґрунтовано призначення концепції, що базується на засадах інституційного підходу до організації обліку в частині врахування інформаційних запитів зацікавлених користувачів. На основі критичної оцінки сучасних викликів і запитів системи управління визначено особливості трансформації професійної бухгалтерської роботи в русло управлінських функцій. Відповідно до цього обґрунтовано доцільність зміни функціональних повноважень головного бухгалтера як носія комунікативних зв’язків внутрішнього (на рівні бухгалтерії) і зовнішнього (на рівні підприємства в цілому та на макрорівні) середовища. На основі врахування управлінських трансформаційних змін обґрунтовано потребу в уточненні принципів організації бухгалтерської служби на засадах інституційного підходу та запропоновано основний конструктивний принцип організації бухгалтерського обліку. Відповідно до цього окреслено організаційну структуру обліку на засадах врахування групування інтересів користувачів облікової інформації за рівнем її значущості, продукантами (місцями виникнення, чи локалізації), ступенем прогнозованості. Розроблена концептуальна основа організації обліку на базі інституційного підходу сприятиме формуванню єдиного інформаційного простору для забезпечення стабільності діяльності підприємств в ринковому середовищі.