ОЦІНКА ДЕТЕРМІНАНТ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ В УКРАЇНІ - Britchenko, I.; Bohomolova, N. I.; Kravchenko, O. O.; Pinchuk, S. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Присвячено дослідженню детермінант, що визначають рівень фінансової безпеки економічних систем. Показано, що фінансова безпека будь-якої економічної системи передбачає досягнення такого рівня фінансової стійкості, який буде сприяти одночасній підтримці фінансової рівноваги і забезпеченню цілеспрямованого зростання відповідно до стратегії розвитку. Проаналізовано рівень фінансової безпеки залізничного транспорту України і визначено, що зниження рівня безпеки було результатом складної взаємодії зовнішніх і внутрішніх факторів, основними з яких є суворе державне регулювання, перекладання фінансового тягаря соціальних обов’язків на ПАТ «Укрзалізниця», відсутність конкуренції при перевезеннях основної номенклатури вантажів і незадовільний стан необоротних активів. На основі моделі Аргенті показано, що наслідком неефективного управління фінансами ПАТ «Укрзалізниця» стало зниження неплатоспроможності. Виділено три основні детермінанти фінансової безпеки залізничних підприємств: скорочення обсягів перевезень, нестійка структура капіталу і неможливість своєчасного погашення поточних зобов’язань. Запропоновано адитивну модель для оцінки впливу визначених детермінант на рівень фінансової безпеки ПАТ «Укрзалізниця». Аналіз параметрів моделі показав, що найбільший вплив має індекс промислового виробництва, що обумовлено переважним формуванням власних фінансових ресурсів залізничного транспорту за рахунок доходів від вантажних перевезень. Запропоновано комплекс заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану залізничних підприємств. Установлено, що для вирівнювання наявних загроз потрібно ухвалювати політичні рішення, спрямовані на поліпшення фінансового стану ПАТ «Укрзалізниця» шляхом зниження інтенсивності вимивання його фінансових ресурсів, а також реалізації антикризової фінансової стратегії, спрямованої на оптимізацію структури капіталу і фінансового оздоровлення залізничних підприємств.