МОДЕЛЮВАННЯ КОНТРОЛЮ СТАБІЛЬНОСТІ КОМУНІКАЦІЙНИХ КАНАЛІВ В УМОВАХ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ - Bezchasnyi, O. U.; Khobta, V. M.; Pushak, Ya. Ya.; Коtkalova-Litvin, I. V.; Dorovska, I. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
При управлінні комунікаціями в умовах розвитку промислового підприємства спостерігаються суцільні порушення зв’язку у зв’язку з низькою якістю комунікаційних каналів або через несподівані зміни у середовищі, з яким комунікаційні канали не можуть існувати. Для розв’язання цієї проблеми розроблено науково-методичний підхід до контролю стійкості комунікаційних каналів в управлінні розвитком промислового підприємства, який базується на розгляді особливостей різних типів внутрішніх і зовнішніх комунікаційних каналів та використання яких дозволяє своєчасно виявляти проблеми в комунікаціях та адаптувати комунікаційні канали до змін у зовнішньому середовищі або до особливостей внутрішніх комунікацій. Розроблено методи формалізації оцінки стабільності комунікаційних каналів промислового підприємства, що забезпечує основу для їх корекції або для коригування управлінських рішень у разі викривлення інформації, отриманої через недостатньо стабільні комунікаційні канали. Для оцінки стабільності комунікаційних каналів пропонуємо розрізняти внутрішні і зовнішні канали зв’язку. У свою чергу, внутрішні комунікаційні канали можуть бути вертикальними і горизонтальними. Вертикальні канали об’єднують підрозділи або окремих працівників на різних рівнях ієрархії, а горизонтальні канали поєднують підрозділи або працівників підприємства, що перебувають на одному рівні ієрархії. Крім того, пропонуємо розрізняти симетричні та асиметричні канали, а також унітарні та бінарні канали зв’язку. Моделі оцінки стабільності розроблено для кожного із запропонованих типів комунікаційних каналів. Аналіз стабільності комунікаційних каналів промислового підприємства дозволяє їм адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі або характеристиках внутрішніх комунікацій.