ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ ОЦІНЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ПРОЦЕСУ ЇХ ВЗАЄМОДІЇ ІЗ ЗАІНТЕРЕСОВАНИМИ СТОРОНАМИ - Feshchur, R. V.; Tymoshchuk, M. R.; Shyshkovskyi, S. V.; Kopytko, S. B. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті розглянуто діяльність підприємств з урахуванням їх соціально-економічної взаємодії з внутрішнім, зовнішнім і навколишнім середовищем, кожне з яких можна розглядати як активну чи пасивну заінтересовану сторону. Зазначимо, що кожна зі сторін переслідує власні цілі, які переважно не компліментарні між собою. Наголошено, що підприємства, як основний елемент соціально-економічної взаємодії, створюють економічне підґрунтя інноваційних перетворень операційного базису, соціального поступу суспільства та збереження і відтворення екосистеми. У той же час позиціонування підприємств у середовищі функціонування як відповідальних суб’єктів господарювання безпосередньо чи опосередковано позначається на результатах їх виробничо-господарської діяльності. Проаналізовано динаміку соціально-економічного розвитку України за останні десять років за значеннями ряду узагальнених показників, зокрема, індикаторів рівня життя населення, сприйняття корупції, економічної свободи, тіньової економіки та впливу діяльності підприємств на екосистему. Досліджено показники соціальної відповідальності ряду прибуткових підприємств Львівської області та виявлено, що оперування розрізненими показниками стандартної статистичної звітності підприємств не дає змоги встановити об’єктивну інтегральну оцінку результатів їх діяльності як процесу взаємодії із заінтересованими сторонами. Зазначено, що оцінювання соціально-економічної взаємодії підприємств із заінтересованими сторонами повинно спиратися на систему ієрархічно організованих, взаємопов’язаних, незалежних і несуперечливих показників. Окреслено базові системоутворюючі вимоги щодо структури показників. Конкретизовано основні функції системи показників – перетворювальну, нормативну, моніторингову, аналітичну і регулювальну. Рекомендовано дотримуватися принципів повноти, різноманітності, оптимальності та гнучкості при побудові системи показників. Розроблено структуру системи показників оцінювання діяльності підприємств, яка складається із трьох груп показників (взаємодії із внутрішнім, зовнішнім та навколишнім середовищем), до складу яких входять дев’ять підгруп та п'ятнадцять агрегованих базових показників. Обґрунтовано доцільність включення до складу системи показників індикаторів ефективності використання природних ресурсів, енергозатратності операційної діяльності, відновлення ресурсів, утилізації відходів, мотивації праці та розвитку персоналу, задоволення потреб споживачів, соціально-економічного розвитку регіональної громади, ефективності функціонування інформаційно-комунікаційних технологій. Наголошено на необхідності синхронізування показників управлінського і бухгалтерського обліку, стандартної статистичної звітності з системою оцінювання діяльності підприємств.