МІЖНАРОДНИЙ ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ В УКРАЇНІ ТА УГОРЩИНІ - Arkhiiereiev, S. I.; Mytrofanova, A. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Сьогодні дефіцит державного бюджету є актуальною проблемою як для країн з розвиненою економікою, так і для країн, що розвиваються. Дослідження проблем бюджетного дефіциту та державного боргу має давню історію і в даний час висвітлюється як в сучасній українській, так і зарубіжній науковій літературі. Метою роботи є виявлення причин і факторів виникнення бюджетного дефіциту, проведення статистичного аналізу бюджетного дефіциту в Україні та Угорщині і розробка рекомендацій щодо бюджетної політики. Методи дослідження: діалектичний метод, історичний метод, системний підхід, аналіз і синтез, метод порівняння, моделювання, статистичний аналіз. У статті подано докладний аналіз факторів і причин формування дефіциту державного бюджету. Були диференційовані прямі причини (такі як періоди економічних криз, податково-бюджетне стимулювання, збільшення державного боргу) і супутні негативні чинники поглиблення дефіциту бюджету (такі як несприятлива структура державного боргу, дисбаланси регіонального розвитку, недоліки організації бюджетної системи, непропорційне зростання соціальних витрат, тіньова економіка). Проведено ретроспективне дослідження дефіциту бюджету в Україні і Угорщині. Дослідження засноване на показниках дефіциту бюджету (коефіцієнт дефіциту, еластичність дефіциту, темпи зростання дефіциту бюджету та ін.). Зроблено висновки про глибину цієї проблеми в Україні та Угорщині. Обґрунтовано можливості впровадження угорського досвіду в українську економіку. Розкрито концепції балансування державного бюджету. Розроблено систему заходів державної політики щодо скорочення бюджетного дефіциту, а саме: використання прийнятної концепції бюджетного балансування, забезпечення стабільного економічного зростання, забезпечення відносного зниження державних витрат, підвищення їх ефективності, пом’якшення впливу супутніх негативних чинників.