ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗРОСТАННЯ КАПІТАЛІЗАЦІЇ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Kryvoruchkina, O. V.; Hmyria, V. P.; Smirnov, Ye. V.; Tepliuk, M. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Визначено основні наукові підходи до дослідження капіталізації (процесний, результатний, фінансовий, реляційний, ресурсний), у яких розкривається її складна економічна природа за сучасних умов функціонування та розвитку підприємства. Відповідно до авторської логіки визначення капіталізації процеси її оцінювання запропоновано здійснювати в єдності взаємозв’язку представлених підходів до її розуміння. Особливістю такого взаємозв’язку є те, що фінансовий, ресурсний, процесний і реляційні аспекти є формувальними відносно результатного. Наведено аргументацію доцільності використання фундаментальної вартості як критерію оцінювання результатних аспектів капіталізації підприємств. Обґрунтовано параметри вибору вартісної аналітичної моделі, до яких віднесено: наявність достовірної вихідної інформаційної бази, аналітичний потенціал факторної інтерпретації, рівень складності інтерпретації результатів. Представлено результати багатофакторного аналізу фундаментальної капіталізації машинобудівних підприємств України на основі моделі остаточного чистого прибутку (RE-моделі) і підтверджено дієвість, адекватність і практичну значущість обраного методичного підходу до оцінювання капіталізації як сукупного економічного результату діяльності підприємств. Найбільш інформативними факторами щодо рівня капіталізації підприємства визначено спред дохідності реалізації продукції, коефіцієнт відповідності фактичного рівня рентабельності продажу критичним значенням, продуктивність функціонування активів. Визначено причини спадних вартісних тенденцій капіталоутворення на українських машинобудівних підприємствах. Результати фундаментально-вартісного аналізу машинобудівних підприємств у ресурсному, реляційному і процесному аспектах дозволило дійти висновку щодо пріоритетного джерела забезпечення стійкості зростання капіталізації, яким визначено технологічну стратегію, що має бути реалізованою на засадах концепції «Індустрія 4.0». Представлено характеристику ймовірних ефектів від реалізації стратегії капіталоутворення відповідно до принципів концепції «Індустрія 4.0».