ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ВІДНОСИН В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Lupenko, Yu. O.; Gutorov, A. O.; Gutorov, O. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Аграрний сектор економіки є одним зі стратегічних сегментів національного господарства, від рівня розвитку якого залежать продовольча безпека країни, значна частина доходів державного бюджету, збереження села тощо. Для дальшого розвитку аграрного сектора економіки необхідні якісні системні трансформації, які, як показує досвід найбільш розвинених країн світу, мають базуватися винятково на інноваційно-інвестиційному потенціалі розвитку інтеграційних відносин. Здійснено комплексний науково-обґрунтований моніторинг інвестиційного забезпечення розвитку інтеграційних відносин в аграрному секторі економіки України. Проаналізовано залучення інвестиційних ресурсів інтегрованими суб’єктами господарювання від міжнародних фінансових, кредитних і банківських інституцій, а також експортних кредитних агентств під час одержання міжнародних гарантій для цілей проектного фінансування. Встановлено, що протягом 1996–2016 рр. за всіма джерелами фінансування було залучено понад 16,7 млрд дол. США у цінах 2016 р. Структура залучених інвестиційних ресурсів у розрізі основних груп фінансових інституцій показує, що найбільша частка в ній припадає на кошти, отримані від банківського кредитування, випуску єврооблігацій та фондової біржової діяльності. Визначено особливості інвестиційних механізмів та цілі проектного фінансування; показано, що загалом вони відіграють головну роль у масштабному інвестиційному процесі, проте доступні лише великим суб’єктам господарювання й транснаціональним корпораціям. Підтверджено, що брак в Україні інституціональної системи державної фінансової підтримки експорту істотно знижує рівень конкурентоспроможності вітчизняної продукції аграрного сектора економіки на міжнародних ринках. Тому в умовах евроінтеграційних процесів актуальною проблемою є реформування системи підтримки експорту продукції кінцевих технологічних переділів з одночасним обмеженням зовнішньої торгівлі сировиною й напівфабрикатами, здійснюваної зокрема й шляхом її внутрішньогосподарського переміщення за трансферними цінами.