ВПЛИВ КОРПОРАТИВНОЇ РЕПУТАЦІЇ НА РИНКОВУ ЦІННІСТЬ, ЕМПІРІЧНІ ДОКАЗИ НА ПРИКЛАДІ ТУРЕЧЧИНИ - Özbay, D. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Очікування високої рентабельності в минулому замінено перевагою стабільної конкуренції в сучасному діловому світі. Ліміти компанії та їх вплив на суспільство різко поширилось через глобалізацію і розвиток інформаційних технологій, що, в свою чергу, підвищило очікування суспільства компаній. З цієї причини інвестори очікують, що компанії будуть чутливими до соціальних питань, наряду з тим, що вони мають високі фінансові показники. Питання про корпоративну репутацію піднімалося протягом багатьох років в різних дисциплінах. Більшість цих досліджень розглядають корпоративну репутацію як стратегічний актив, і стверджують, що це призводить до стійкої конкуренції за рахунок збільшення фінансової продуктивності. З іншого боку, в деяких інших дослідженнях фінансові результати розглядаються як частина корпоративної репутації. Як наслідок, концепція корпоративної репутації стала важливою для бізнесу. Це дослідження має на меті вивчити чи має корпоративна репутація значний вплив на ринкову вартість компаній. У літературі є багато досліджень про корпоративну репутацію та фінансові бізнес-відносини. Багато досліджень продемонстрували, що є позитивні відносини між корпоративною репутацією та фінансовою продуктивністю. Це поставило проблемне питання про те, як можна виміряти репутацію. Особливо в розвинених країнах репутаційні показники є загальними показниками репутації. Але в Туреччині існують обмежені дослідження через неспроможність довгострокової бази даних і вимірювальної шкали. У цьому дослідженні корпоративна репутація вважається нематеріальним активом, сформованим усвідомленням всіма внутрішні та зовнішніми стейкхолдерами корпорацій, які можуть впливати на корпоративне значення. Для вимірювання корпоративної репутації використовується шкала, яка складається з 58 різних критеріїв і сформована попередньою шкалою. До повного зразка входять 99 компаній та 1188 фірм з 2006 по 2017 років. Здійснено аналіз регресії даних на панелі даних для перевірки зв'язка між корпоративною репутацією та ринковою вартістю. Результати узгоджуються з минулими дослідженнями, де фірми з високою репутацію мають високу ринкову вартість.