УДОСКОНАЛЕННЯ НАУКОВО-МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПОЛОЖЕНЬ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Cherep, A. V.; Cherep, O. H.; Shvets, Y. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Уповільнення темпів інноваційного розвитку підприємств машинобудування, зростання числа збанкрутілих підприємств, нестабільність ринкового середовища їх функціонування виводять на перший план питання щодо активізації інноваційної діяльності суб’єктів господарювання. Присвячено розглядові науково-методологічних аспектів оцінювання ефективності інноваційної діяльності та розвитку економічного механізму. Проаналізовано наявні підходи вітчизняних і зарубіжних учених до оцінювання ефективності інноваційної діяльності підприємств, визначено, що відсутній ефективний методичний підхід до розвитку економічного механізму, який би враховував досягнутий рівень інноваційного розвитку, фінансово-господарську діяльність. Удосконалено методологічний підхід до розвитку економічного механізму на підставі комплексної оцінки ефективності інноваційної діяльності промислового підприємства, який дозволяє провести системний, усебічний, оперативний аналіз виробничо-господарської, інноваційної діяльності підприємства, з’ясувати потребу в розробленні економічного механізму, сформувати рекомендації щодо його використання. Установлено, що у процесі розроблення методологічного підходу було сформовано послідовність етапів, яких слід дотримувати при використанні цього підходу, здійсненні комплексної оцінки ефективності інноваційної діяльності та розвитку економічного механізму. Обґрунтовано необхідність розрахунку індикаторів і показників удосконаленого підходу задля врахування специфіки діяльності підприємств машинобудування, визначення рівня фінансово-господарської, інноваційної діяльності, доцільності формування економічного механізму та можливості використання цього підходу не лише в теоретичному, а й практичному аспектах. Визначено, що методологічний підхід спрямований на налагодження діяльності підприємств машинобудування шляхом використання економічного механізму і формування можливостей підприємств до планування розвитку на майбутнє.