СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ЕФЕКТИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ: ОЦІНКА І ВИКЛИКИ - Kuznetsova, A. Ya.; Voznyak, H. V.; Zherebylo, I. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Реалізація започаткованої реформи фінансової децентралізації в Україні, яка спрямована на розширення повноважень органів місцевого самоврядування, надання їм більшої самостійності у вирішенні завдань місцевого масштабу, а відтак і поліпшення якості суспільних послуг для населення зумовлює необхідність переосмислення важливої сучасної проблеми державних фінансів – удосконалення наявних механізмів перерозподілу доходів бюджетів різних рівнів. Дано оцінку сучасному стану функціонування системи міжбюджетних відносин в Україні за підсумками першого етапу фінансової децентралізації. Виявлено ризики і виклики для соціально-економічного розвитку регіонів. Серед основних з них визначено: незбалансованість місцевих бюджетів; надмірну трансфертну залежність; недосконалий механізм розподілу коштів субвенції на формування інфраструктури ОТГ; законодавчу неврегульованість і відсутність прозорого механізму розподілу інвестиційних субвенцій між регіонами; недосконалий механізм розподілу додаткової дотації, що надається обласним бюджетам як компенсація втрат доходів місцевих бюджетів унаслідок переданих повноважень з фінансування видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я; акумулювання обсягів тимчасово вільних коштів ОМС на депозитних рахунках у державних банках. Для нівелювання (мінімізації) ризиків децентралізації міжбюджетних відносин запропоновано низку практичних рекомендацій у частині: удосконалення процедури виділення субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів і на формування інфраструктури ОТГ; визначення уніфікованих параметрів і критеріїв розподілу додаткової дотації для місцевих бюджетів на делеговані повноваження в галузях освіти та охорони здоров’я; удосконалення розподілу функціональних обов’язків між ОМС шляхом ухвалення Закону України «Про адміністративно-територіальний устрій».