СОЦІАЛЬНІ ТА МАРКЕТИНГОВІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Martynenko, M. V.; Gerasimov, O. K.; Iastremska, O. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Успішне протікання трансформаційних процесів в Україні в умовах європейської інтеграції можливий лише за умови посилення конкурентних переваг країни, основним з яких є людський інтелектуальний капітал. На жаль, поточні дані про процеси міграції свідчать про активний відплив інтелектуального капіталу з України. У таких умовах потрібно знайти додаткові інструменти впливу на міграційні процеси для зменшення відпливу інтелектуального капіталу з України. Одним із таких інструментів є соціальний маркетинг. Значення соціального маркетингу для трансформаційних процесів визначається його спрямованістю на просування нових ідей у суспільстві, ефективним впливом на обрані цільові групи та зміною їхньої поведінки, з тим щоб отримувати вигоди не тільки для окремих людей, а й для суспільства, беручи до уваги його потреби в умовах обмежених ресурсів. Метою дослідження є обґрунтування напрямів удосконалення процесів трансформації в Україні в умовах європейської інтеграції на основі використання інструментів соціального маркетингу. Аналізуються теоретичні підходи до визначення сутності трансформації, розглядається позиція України у світових рейтингах, що відображають ефективність трансформаційних процесів у різних країнах. Обґрунтовано підходи до визначення сутності соціального маркетингу і його значення для трансформаційних процесів у суспільстві. Розглянуто можливі результати для суспільства внаслідок змін поведінки та вибору української молоді на користь навчання і роботи в Україні замість еміграції за кордон. Представлені особливості моделі 4P у соціальному маркетингу для збереження інтелектуального капіталу в Україні. Обґрунтовано напрями застосування інструментів соціального маркетингу для поліпшення трансформаційних процесів в Україні в умовах європейської інтеграції.