ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ ЯК ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ПОКАЗНИК ДОБРОБУТУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Tyshchenko, O. V.; Vyshnovetska, S. V.; Vyshnovetskyi, V. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Проаналізовано соціально-економічні особливості визначення розмірів прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років; дітей віком від 6 до 18 років; працездатних осіб; осіб, які втратили працездатність. Обґрунтовано, що розмір прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту повинен відповідати справжнім сучасним потребам населення в частині розрахунку вартості споживання продовольчих і непродовольчих товарів, послуг, щоб відображати вартісну величину достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. Наголошено, що законодавчо визначена величина прожиткового мінімуму має бути фактичним відображенням вартісної величини прожиткового мінімуму, яка дійсно існує в державі і на основі якої мають здійснюватися соціальні виплати і пенсії. Констатована нагальна необхідність оновлення набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів та набору послуг з урахуванням потреб пенсіонерів, непрацездатних осіб, осіб з обмеженою працездатністю у лікарських препаратах, спеціальному медичному обладнанні та необхідних медичних послуг, потреб дітей у віці від 6 до 18 років у доступі до послуг, освіти тощо. Доведена потреба удосконалення процедури встановлення та затвердження прожиткового мінімуму з метою досягнення його розміру, який відповідає реальним потребам населення, а не виходячи з фінансових можливостей держави. Підсумовано, що визначення розмірів прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення необхідно проводити базуючись на системному розрахунку вартісних величин наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг на основі середніх споживчих цін (тарифів) в країні за місяць, що передує місяцю проведення розрахунку. Це сприятиме підвищенню державних соціальних стандартів в Україні та стимулюванню зростання заробітних плат і соціальних платежів. А також слугуватиме вдосконаленню функціонування механізму реалізації впровадження правових засад формування та застосування державних соціальних стандартів і нормативів, спрямованих на реалізацію закріплених Конституцією України та законами України основних соціальних гарантій.