СПЕЦИФІКА ДЕПОЗИТНИХ ПОСЛУГ У СУЧАСНИХ УМОВАХ БАНКІВСЬКОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Sova, O. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Протягом років функціонування банківського сектору України депозитний ринок чутливо реагував на кризові ситуації економіко-політичної сфери, коли вкладники, втрачаючи довіру до банківських установ, забирали гроші з депозитних рахунків. В умовах економічної нестабільності таке масове вилучення фінансових ресурсів значно погіршувало ліквідність банків. Актуальним завдання сьогодення залишається пошук оптимального варіанта формування банківських ресурсів. Досліджено ключові аспекти депозитних операцій з урахуванням тенденцій і парадигми розвитку банківського сектору України. При формуванні депозитної політики комерційного банку керівництво ставить перед собою певні цілі — збільшення обсягу ресурсної бази, мінімізація витрат із залучення ресурсів, підтримання нормативного рівня ліквідності тощо. За результатами аналізу банківського сектору і стратегій формування депозитних портфелів конкретних комерційних банків України виявлено основні проблеми залучення депозитних коштів. Увагу приділено методикам оцінки рівня доларизації депозитів, за однією з яких розрахований показник залежності типу вкладів від виду валюти на вітчизняному банківському депозитному ринку. Проаналізовано динаміку депозитних ресурсів вітчизняних комерційних банків у розрізі різних класифікаційних ознак. Виявлено, що в Україні поширена неофіційна доларизація, обумовлена наявністю постійного попиту на іноземну валюту. Питома вага депозитів в іноземній валюті в загальному обсязі депозитних ресурсів за 2013—2018 роки перебувала в межах 37—46 %. Підкреслено, що за досліджуваний період у структурі депозитів за строками розміщення зменшується питома вага вкладів терміном більше ніж один рік. Визначено причини, що стримують розширення обсягів депозитних послуг, і напрями вдосконалення депозитної політики комерційних банків. Наголошено, що стратегія депозитного формування банківських ресурсів має бути спрямована на пристосування інструментарію депозитної політики до мінливого середовища ринку банківських послуг, забезпечення багатоваріантності умов розміщення банківських вкладів.