ФІСКАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ АДМІНІСТРУВАННЯ МИТА В УКРАЇНІ - Gontareva, I. V.; Hutsul, I. A.; Tkachyk, F. A.; Miroshnik, O. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У сучасних умовах розвитку євроінтеграційних процесів і посилення ролі міжнародних економічних зв’язків значну роль відіграє митна політика та її ефективна реалізація в контексті адміністрування мита. Фіскальна та регулятивна компонента мита відіграє важливу роль у формуванні фінансових ресурсів держави та посиленні митної безпеки України. Висвітлено теоретичні та організаційні засади адміністрування мита. Проведено фіскальний аналіз формування бюджетних ресурсів за рахунок адміністрування ввізного і вивізного мита. Зазначено, що імпортне мито є поширеним інструментом регулювання зовнішньоекономічної діяльності, поряд з цим, воно збільшує ціну товару і знижує його конкурентоспроможність. Здійснено прогнозування бюджетних надходжень від мита на найближчу перспективу. Розраховано коефіцієнт збираності ввізного та вивізного мита і висвітлено його динаміку. Виявлено, що митним податкам властива постійність надходжень, зважаючи на наявність сталої потреби населення у споживанні товарів та послуг. Моніторинг оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в Україні дав можливість з’ясувати, що фіскальна функція мита проявляється в незначних обсягах щодо інших податкових платежів, однак природа адміністрування мита проявляється в його регуляторному впливі. Варто констатувати, що політика у сфері митного оподаткування споживання має бути гнучкою і враховувати особливості соціально-економічного розвитку і стан споживчого ринку в Україні. На основі ідентифікації позитивних і негативних властивостей митного оподаткування сформульовано заходи підвищення ефективності адміністрування мита до бюджету, серед яких основну увагу слід приділяти спрощенню оформлення митних процедур, протидії контрабандним і корупційним явищам, підвищенні фахових навичок кадрового потенціалу митних підрозділів ДФС України, автоматизації процедур митного адміністрування і регулювання.