ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФОРМУВАННЯ ЯКІСНОГО РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ НА ОСНОВІ ГРЕЙДИНГУ - Sychenko, V. V.; Marenichenko, V. V.; Kozyryeva, O. V.; Strapchuk, S. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Метою статті є визначення грейдингу як сучасного та прогресивного механізму мотиваційного впливу та підтвердження професійної компетентності працівників на основі впровадження принципів прозорості та справедливості. Методика дослідження включає методологічний, науковий та теоретичний аналіз літератури з досліджуваної проблеми. На підставі аналізу дослідження виділено основні методи оцінки позицій в організації через грейдинг. В статті виділено основні негативні (потребує значних витрат на розробку, впровадження і функціонування; на початкову розробку системи грейдів повинні братися професіонали; порядок переміщення між грейдами викликає різні проблеми (організаційні, фінансові, психологічні); є велика вірогідність суб'єктивного підходу під час розроблення й оцінювання грейдів) та позитивні (дозволяє раціоналізувати фонд заробітної плати, уникаючи суб'єктивного підходу до винагороди; покращує управління кадровими ресурсами тощо) сторони грейдингу. Розроблено описові рівні оцінювання посад за факторами (управління персоналом, самостійність в роботі, умови праці, рівень спеціальних знань, рівень комунікаційних навичок, складність і новизна завдань, ціна помилки) та створено систему грейдів. Обґрунтовано важливість передових методів формування заробітної плати в сучасних малих та середніх підприємствах та забезпечення розвитку цієї сфери із застосуванням механізмів державного регулювання. Отримані результати мають уніфікований вигляд та рекомендовані державним органам України для використання на малих та середніх підприємствах.