МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЮ ПІДПРИЄМСТВА РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Grosul, V. A.; Zubkov, S. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Важливою ознакою сучасного господарського середовища є посилення конкурентної боротьби на всіх сегментах споживчого ринку. Не є винятком сфера ресторанного господарства. В умовах волатильності економічного середовища особливої актуальності набувають питання оцінки ефективності чинної бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства. Мета статті полягає в розробленні методичного інструментарію оцінювання ефективності управління бізнес-моделлю підприємства ресторанного господарства з метою визначення основних напрямів утримання цінності та підвищення рівня рентабельності. Вирішення постановлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу і синтезу, систематизації та узагальнення, діалектичного підходу. Ураховуючи специфічні для підприємств ресторанного господарства бізнес-процеси (виробництво, реалізація і споживання кулінарної продукції та послуг), а також ураховуючи ключові критерії ефективності бізнес-моделі (результативність, якість і час), авторами сформовано модель оцінки рівня ефективного управління компонентами бізнес-моделі та запропоновано відповідний методичний інструментарій. Аргументовано, що галузь ресторанного господарства нерозривно пов’язана зі створенням та утриманням ціннісної пропозиції. Вважаючи на це, обґрунтовано необхідність урахування коефіцієнта утримання цінності підприємства ресторанного господарства при визначенні рівня ефективності його діючої бізнес-моделі. Обґрунтовано, що рівень ефективності управління бізнес-процесами та спроможність підприємств ресторанного господарства утримувати цінність є інформаційною основою для визначення основних резервів підвищення якості його бізнес-моделі.