ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ОПТИМІЗАЦІЇ ЛОГІСТИКИ ЦУКРОВОЇ СИРОВИНИ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ - Lagovska, O. А.; Denysiuk, O. G.; Ovcharenko, Yе. І.; Andryeyeva, N. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Запропоновано математичну модель відновлення запасів сільськогосподарської продукції на заводі-виробнику за форс-мажорних обставин їх дефіциту. Це дає можливість залучення до постачання сировини не тільки з власних, а й з альтернативних джерел. Такими постачальниками стають малі та середні виробники. Це дозволяє зменшити ризики зривів постачання сировини на цукрові заводи а також інтегрувати інтереси великих асоціацій виробників цукру з інтересами малого та середнього виробника. Це також допомагає ви-рішити задачі соціально-економічного розвитку села бо забезпечує збут для малих та серед-ніх виробників агропродукції. Математична постановка задачі ускладнена наявністю імовірнісних параметрів. Тому при математичному моделюванні використана стохастична мережева модель. Складність задачі організації постачання сировини від малих та середніх виробників обумовлена тим, що сукупність постачальників цукрового буряку є відкритою гетерогенною системою, а споживач є ланкою централізованої асоціації з ієрархічною структурою. Фактор гетерогенності сукупності постачальників обумовлений тим, що кожен з постачальників сировини діє автономно і навіть не має інформації про дії інших постачальників. Математична модель дозволяє прогнозувати час виконання проекту і вирішити здачу постачання сировини в потрібній кількості у заданий термін від значної кількості автономних постачальників. Розроблена математична модель, дозволила забезпечити врахування впливу імовірнісних факторів на вирішальний чинник – своєчасну організацію та відновлен-ня необхідного ресурсу для безперебійної роботи цукрового виробництва Автономні субструтури, за визначенням, не мають доступу до централізованого мережевого графіку виробника. Задля вирішення цього протиріччя приймається наступне рішен-ня. Для кожного з автономних постачальників формується власний мережевий графік. Розроблена математична модель може бути використана для інших випадків екстреного поповнення запасів, термінового формування товарних партій сільськогосподарської продукції.