ПОБУДОВА МОДЕЛІ МІНІМІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Kholodna, Yu. E.; Pustovhar, S. A.; Morozova, N. L.; Pasechnik, I. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Побудовано систему показників фінансового стану, за якими оцінюється фінансовий ризик підприємства, та здійснено їхнє групування за характером впливу на фінансовий стан підприємства. Виділено такі групи фінансових ризиків: ризик нераціональної структури капіталу, ризик неефективної фінансової діяльності, ризик зниження ліквідності, ризик неефективної операційної діяльності, ризик незбалансованості грошових потоків і ризик неефективної інвестиційної діяльності. Для побудови моделі оцінки рівня фінансового ризику на підприємстві з кожної групи показників обрано по одному репрезентативному методом «центру ваг». Визначено, що репрезентативними показниками при ідентифікації рівня фінансового ризику на підприємстві є: коефіцієнт автономії, коефіцієнт оборотності капіталу, коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт рентабельності продажів, коефіцієнт достатності чистого грошового потоку, сукупна рентабельність інвестицій. На наступному етапі побудови моделі мінімізації фінансових ризиків підприємства з використанням експертного методу проранговано репрезентативні показники за їхнього інформативністю для оцінки фінансового ризику на підприємстві. З урахуванням значимості показників побудовано модель оцінки фінансових ризиків машинобудівних підприємств на основі адитивної згортки показників-репрезентантів рівня фінансового ризику підприємства з коригуванням на вагові коефіцієнти їхньої значимості. Ураховуючи прямий і обернений характер зв’язку між показниками, що характеризують рівень фінансового ризику машинобудівних підприємств, з використанням кореляційно-регресійного аналізу, визначено функціональні залежності між показниками. Побудовано оптимізаційну модель мінімізації фінансових ризиків машинобудівних підприємств, в основу якої закладено принцип лімітування фінансових ризиків. Оптимізація моделі означає отримання максимального значення інтегрального показника рівня нейтралізації фінансового ризику. Для цього використано теорему Куна — Таккера. У результаті оптимізації моделі виявлено, що з позиції мінімізації рівня фінансових ризиків на машинобудівних підприємствах оптимальними значеннями фінансових показників є: для коефіцієнта автономії — 0,41; для коефіцієнта оборотності капіталу — 31,0; для коефіцієнта абсолютної ліквідності — 0,45; для коефіцієнта рентабельності продажів — 0,29; для коефіцієнта достатності чистого грошового потоку — 0,60; для коефіцієнта сукупної рентабельності інвестицій — 0,28. Установлені нормативи фінансових показників забезпечують мінімізацію фінансового ризику на машинобудівних підприємствах.