ЯКІСТЬ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У ФІНАНСОВОМУ СЕКТОРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: ВЕКТОРИ ВИМІРУ - Baranovskyi, О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Обґрунтовано залежність подальшого поступального розвитку фінансового сектору (ФС), його сегментів і фінансових інститутів, національної економіки загалом від адекватності потребам як окремих економічних агентів, так і суспільства загалом, результативності, ефективності й якості трансформаційних процесів у фінансовому секторі. Зазначена ймовірність наявності позитивних і негативних; загальних, конкретних і специфічних; масштабних і незначних; системних і точкових; інтенсивних і екстенсивних; пріоритетних і другорядних; стимулювальних і стримувальних; різноспрямованих; ресурсних, технологічних, інституціональних, організаційних, ціннісних, поведінкових; болісних, конфліктних і неконфліктних; здійснюваних з різними витратами трансформаційних процесів у фінансовому секторі національної економіки. Визначено значущість оцінки якості трансформаційних процесів у фінансовому секторі національної економіки. Доведено неоднозначність оцінювання якості трансформаційних процесів у ФС національної економіки. Запропоновано розглядати вплив здійснюваних трансформацій на якісний стан об’єктів, що піддаються їхньому впливу, і якість трансформацій як таких. По-третє, оцінці мають підлягати як очікувані, так і фактичні результати трансформаційних процесів у ФС. З’ясовано чинники, що визначають якість трансформаційних процесів у фінансовому секторі національної економіки. Наголошено на необхідності оцінки як загальносекторальних і сегментарних трансформаційних процесів, трансформаційних процесів фінансових інститутів, а також економічних, фінансових, соціальних, інституціональних, організаційних, технологічних, інформаційних; еволюційних і революційних трансформацій; характеру трансформаційних процесів, їх послідовності й швидкості; форсованого розвитку і якісного зростання фінансового сектору. Розглянуто підходи до оцінки ступеня перетворень, модернізації та різновиди оцінок результатів трансформацій. Акцентовано увагу в оцінці змін взаємовідносин основних економічних агентів і системи індикативних показників на використанні узагальнюючих оцінок взаємовідносин, структурних оцінок і одинарних оцінок окремих економічних агентів. Представлено авторський погляд на напрями і підходи до оцінювання якості трансформаційних процесів у фінансовому секторі і складові такої оцінки.