ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОЗРОБКИ МОДЕЛІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ - Cherep, A.; Cherep, O.; Shvets, Y. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті проаналізовано наявні підходи до побудови економіко-математичних моделей інноваційного розвитку промислових підприємств. Отримано висновок про існування недоліків у чинних моделях, адже вони мають переважно теоретичну сторону використання, а не практичну, не розроблені для підприємств машинобудування. Розвинуто модель інноваційної діяльності підприємств машинобудування (МІДПМ) шляхом використання економічного механізму, яка є інструментом розвитку інноваційної діяльності та базується на розрахунку фінансового, економічного, технологічного, інноваційно-інвестиційного, виробничого, маркетингового критеріїв, визначенні економіко-інформаційної, інноваційно-соціальної, організаційно-екологічної складових. Сформовано алгоритм розробки моделі, який дозволяє визначити основні параметри побудови моделі, складові аналізу, критерії оцінки і їх показники. Практичне використання запропонованої моделі дозволяє провести достовірний аналіз, оцінити можливості підприємства до її застосування, проаналізувати та обрати ефективнішу модель.